Menu

Vi hjelper deg med riktige fjellsko!

Det å velge riktige fjellsko er ikke enkelt, men der finnes råd! Vi skal her gi deg god hjelp og veiledning. Først og fremst handler det om hvilke terreng du skal ut å gå i, og hvilke behov du har. Skal du gå en fjelltur i ulendt terreng med mye steiner, eller er det en rolig gåtur med stigende bakker og mykt underlag? Været har også mye å si. Skal du gå i regn og fukt eller varmt og tørt? Skal du ha med deg tung sekk, og hvor mye støtte trenger du til anklene dine? Dette er viktige ting å finne ut av for å finne riktige fjellsko til fjellturen.

bilde av en fjellsko

Er det fjellsko eller tursko du trenger? Fjellsko har en oppbygning som er robust med en vekt som er tyngre. De har høye skaft for at ankelen skal få god støtte,og har en såle som er kraftig som verner mot steiner når du vandrer. Disse er også utstyrt med beskyttelse for hælkappe og tåhette. Dersom du ikke trenger slike kraftige sko kan du gå for tursko. Du får kjøpt tursko, klær og rimelige barnevarer på nett. Tursko har ingen ankelstøtte og har vanligvis et lavere skaft. De har også lettere vekt enn fjellsko og er mer fleksible, og passer godt til turer i lett terreng som enkle dags- og helgeturer. Sålen på slike sko er gripevennlige, men mindre kraftige.

Et godt råd er å ikke legge ut på langtur med helt nye fjellsko. Viktig å vite om du har en bred eller smal lest. Skoene skal ikke klemme fra første stund, men kjennes behagelig og god på foten. Husk også å prøve alltid begge skoene på, og ha på deg sokkene som du skal bruke på turen din, slik at du får riktig størrelse. Ved valg av materiale på skoen finnes der mange forskjellige som fullær, nubuck, reversert lær, syntetisk materiale og kombinasjoner av syntetisk tekstil og skinn. Skal du gå for et sikkert valg er lær tingen som garantert holder vann ute og er enkle å vedlikeholde.

En mann med gode fjellsko

En viktig ting du må se etter er membranen på fjellskoene, de gjør fjellskoene vanntette med pustende egenskaper. GORE-TEX®-merket er et godt kjennetegn på god membran. For å øke motstandsdyktigheten til slike sko må en impregnere jevnlig og særlig hvis du går mye ute i vått vær. Nå som du har gått igjennom denne veiledningen får vi håpe det går lettere å finne riktig skotøy for optimal turopplevelse. Nå er det bare å komme deg ut på tur!

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *