Menu

Sanger i humanetiske begravelser

Det er aldri enkelt å skulle arrangere en begravelse. Man står midt oppi det verste man kan oppleve – nemlig å ha mistet en av sine aller nærmeste. Samtidig er det så mange valg man står ovenfor. Hva skal det stå i dødsannonsen? Hvordan skal begravelsen være? Hvilken gravstein skal vi velge?

Dette og mye annet er ting du må ta stilling til i dagene rett etter dødsfallet. Det kan føles umenneskelig og overveldende, og det er jo faktisk akkurat det det er. Heldigvis finnes det hjelp å få.

Begravelsesbyrået hjelper deg med planleggingen

Det første du må tenke på er å kontakte et begravelsesbyrå. I Drammen finner du for eksempel Lavendla. Lavnedla er en kjede med begravelsesbyråer som har en rekke kontorer rundt på Østlandet. Du finner begravelsesbyrå i Drammen, Moss, Sandefjord og en rekke andre steder.

Disse står klare til å hjelpe deg og veilede deg, uansett om du skal ha en begravelse, bisettelse eller urnenedsettelse. De kan også hjelpe deg uavhengig av om du velger en kristen eller humanetisk seremoni.

Er du på jakt etter et begravelsesbyrå i Drammen eller omegn, bør du derfor sjekke ut nettsidene til Lavendla. De er eksperter på nettopp dette.

Sanger i begravelse

En av tingene du må ta stilling til, er hvilke sanger du skal ha i begravelsen. Skal det være en humanetisk seremoni, vil de tradisjonelle salmene naturlig nok utgå. Det er ingen overdrivelse og si at musikk skaper følelser, og derfor er det også viktig når vi skal ta det siste farvel.

Det er likevel mange fine sanger. Eg ser av Bjørn Eidsvåg er en av sangene som ofte går igjen i både kristelige og humanetiske begravelser. Den har en tekst som betyr noe for mange.

Til ungdommen er et annet populært valg i humanetiske begravelser, det samme er Din tanke er fri.

Andre sanger du kan tenke på er:

  • My way – Paul Anka
  • Time to say goodbye – Sartori/Quarantotto
  • You raise me up – Josh Groban
  • What a wonderful world – Louis Armstrong
  • Bridge over troubled water – Simon & Garfunkel
  • Alt eg såg – Sigvart Dagsland
  • Adieu – Jahn Teigen og Anita Skorgan
  • Tir n’a Noir – Vamp
  • Den finaste eg veit – Hellbillies

Skal du ha humanetisk begravelse er det viktig at sangene ikke har et preg av kristelig budskap. Humanetisk forbund har vist seg å være svært strikse på dette. Amazing Grace er jo en sang som ofte går igjen i begravelser, og som får en til å tenke. Men denne kan du altså ikke spille i en humanetisk seremoni.

Dette er derimot ikke ting du trenger å lese deg opp på. Du forteller bare hvilke sanger du ønsker til begravelsesagenten, så kan han eller hun fortelle deg om sangene kan brukes. Vær snill mot deg selv og ta imot den hjelpe du kan få. Ikke la planleggingen overstyre sorgen totalt, for det er viktig å tillate seg selv å kjenne på sorgen.

Sorgen går aldri helt over, men den blir lettere å bære etter hvert som tiden går.

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *