Menu

Hvilken sjanger – hva slags sko?

 

Se for deg en pønker. Så stereotypisk som mulig, med nagler, lær og neonfarga hår. Så se for deg en gruppe pønkere, fra 80-tallet og fram til nå. Hva er det de har til felles?

Amsterdam, The Netherlands – 18 March, 2016: concert of Swiss rock band 77 Bombay Street at venue Paradiso. 77 Bombay Street is a Swiss folk rock music band formed by 4 brothers, Matt, Esra, Joe and Shimri-Ramon Buchli in 2008

De ser ut som en gruppe som hører sammen som en helhet, men du legger fort merke til – selv med stereotypene du ser for deg – at det ikke er en ren uniform, at individuelle pønkere skiller seg ut. Vi kan lett trekke konklusjoner som at lærjakke, nagler og farga hår er en trend, men hva med pønkeren på siden, med bomber-jakke, den amerikanske hardcore pønkeren med kort, ufarga hår, og den grunge-inspirerte pønkeren på 00-tallet med strikkegenser? Ser du ned, derimot, kan du se Dr. Martens over hele linja.

Det finnes riktignok mange andre sjangere som har en forkjærlighet for Docs, men ingen andre sjangere er like konsekvente. For alternativsjangeren, som kommer på en god andreplass i sko-uniformitet, finner vi det som ironisk nok er en av de løseste sjangerne: alternativ rock/indie. Vi lemper de to sammen, i dette tilfellet. Gjør du samme visualiseringen av gruppa er den enda mer variert, men du ser en utrolig mengde Converse. Den klassiske basketballskoen fra den innovative selgeren Chuck Taylor hører til mange andre sjangere også, som med Docs, for ikke å snakke om vanlige mennesker uten et snev av musikalsk sans. Det som gjør den så populær for indiehoder er prisen kombinert med funksjonell mote, som er et tema som går igjen. Indiebølgen har for øyeblikket gått tilbake en god del, og blitt vannet ut nok til at om du lagde et oppsett av populære band innenfor den løse sjangeren, kan du finne alle mulige slag sko.

"London, UK - January, 9th 2013:A large boot decorated with the British flag on display above street level in the Camden Market area of LondonCamden market is well known for many of these large effigies on display above the shops and restaurants as it is a popular tourist area of London."

For å ikke bare gå for klisjeene er det flere eksempler som er morsomme å trekke opp, selv om de ikke virker som like tilfeldige valg som Docs og Chucks. I en av de mest populære sjangerne du aldri har tatt deg tid til å høre på – Banda (og Norteño) – er det vanskelig å finne en vokalist uten klassiske cowboystøvler, gjerne i slangeskinn. Og når vi snakker om støvler – når var sist gang du så en moderne mod uten svarte støvletter?

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *