K-pop: Hva er dette fenomenet?
K-pop, eller Korean popular music, er et stadig voksende fenomen verden over. Og om du tror dette er noe nytt, så tar du feil. Allerede på midten av 80-tallet bestemte den sør-koreanske musikkindustrien seg for å satse på k-pop. Mange husker nok Hand in Hand med Koreana, denne fengende OL-låte fra sommer-OL i Seoul i 1988. Dessverre lykkes ikke Sør-Korea helt med ambisjonene sine, og det tok mange år før det endelige gjennombruddet kom, da Psy tok verden med storm med sin Gangnam style. Hele sangen går på koreansk, bortsett fra strofene «sexy lady» og «you know what I’m saying». På et halvt år hadde sangen en svimlende halv milliard visninger på YouTube. Etter den suksessen hadde iallfall ikke Psy problemer med å få råd til et nytt iphone batteri eller en ny bil i garasjen.
Det aller fleste av artistene innenfor denne sjangeren har koreansk opphav og musikkproduksjonen foregår hovedsakelig i Sør-Korea. Likevel er det i andre land at musikken til de fleste av de aller største finner sted. Hoveddelen av tilhengerskaren er også fra ikke-koreanske land. På grunn av dette produseres mange sanger både på koreansk og andre språk, som engelsk, japansk og mandarin. USA er landet med flest K-poptilhengere, men også her i Norden blir musikken mer og mer normalt. I Norge er det mange unge fans, og de blir stadig flere.
En litt annerledes bransje
K-popindustrien er ganske annerledes enn det vi ellers kjenner til. Ellers i verden er det gjerne musikkprodusentene som oppdager artister. Med k-pop er det annerledes. Her er det oftest unge håpefulle som oppsøker musikkprodusentene, og må gjennom intensiv audition før de blir satt sammen til en nøye utvalgt gruppe. Veien videre består av måneder og år med opptrening, og mange av de må til og med gjennom estetiske endringer før produsentene sender dem ut i verden som «Idols».
Ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Dansetrinnene er perfeksjonerte, refrengene finslipte og tiden medlemmene ikke står på scenen benyttes til øving, øving og atter øving.
Til forskjell fra musikkgrupper vi kjenner til fra tidligere er k-popgruppene mye større. Noen av de har opp mot 40 medlemmer. Alle i en k-popgruppe synger, men noen av medlemmene har ofte i tillegg spesialisert seg innenfor ett felt, for eksempel dans eller rap.
BTS – Bangtan Sonyeondon
En av nåtidens store K-popgrupper, BTS (Bangtan Sonyeondon eller Bangtan Boys) satte ny rekord i 2019. I løpet av det første døgnet ble låten deres, «Boy with Luv» strømmet hele 78 millioner ganger. I fjor tronet de, som første K-popgruppe, Bilboard 200. Denne gruppen er kjent for litt utradisjonelle sanger, som tar for seg ulike sosiale spørsmål.
I august 2019 annonserte plateselskapet Big Hit Entertainment at gruppen skal ta en lang pause. De syv medlemmene har knapt hatt fri siden oppstarten i 2013, og nå ønsker de å roe ned og bare være seg selv for en stund fremover.
Det er liten tvil om at K-popbransjen er tøff. Det stilles store krav til medlemmene, og dessverre medfører det at de ofte møter veggen. Vi får håpe at BTS blir å se igjen i nær fremtid.